900 jaar Schulen

In 2007 bestond Schulen, deelgemeente van Herk-de-Stad, 900 jaar. In het kader van die verjaardag werden heel wat activiteiten georganiseerd. Ook over de Schulense pannen en pannenbakkers. Hieronder geven we een kort verslag van de activiteiten dat jaar...

Op 22 april werd de strip van Piet Reymen en Dré Mathijs gepresenteerd.



Op 12 mei was er een klei-workshop voor kinderen. Kinderen tussen 6 en 12 jaar konden in het gemeenschapscentrum terecht voor een workshop KLEI. Onder leiding van Toon Thijs (keramist), Patrick Liesenborghs (een pottenbakker) en Ludo Thys (keramist en docent aan de provinciale hogeschool Limburg) leerden ze niet alleen enkele beeldjes uit klei maken, ze konden ook een eigen kommetje draaien op een echte draaischijf. Al deze werkjes zouden op 1 juli in de Pannestraat gebakken worden.


(foto Miet Ooms)

1 juli werd een echt pannenfeest!
Op zondag 1 juli herstelden we de traditie van het pannenbaken even terug in ere. In de weide met de ruïne van de laatste pannenoven stookten we papierovens en met een aantal infopanelen en een rondleiding lieten we de pannenbakkerijen even herleven.
Het werd een geweldig succes. Het weer was (tegen de verwachting) erg zonnig en er kwamen zo'n 500 bezoekers opdagen!
Er waren ook heel veel medewekers en standjes. De papierovens waren echt spectakulair en de opvalendste stand was die van onze Nederlandse gast Huub Mombers van het Nederlands Dakpannenmuseum die vanuit Druten (boven Den Bosch) 2 uur onderweg was, om ons een stukje van zijn verzameling oude pannen te tonen. Erg interessant!

rondleiding op 1 juli, foto Liane Beuls
rondleiding op 1 juli, foto Liane Beuls

papierovens maken op 1 juli, foto Patrick Boucneau
papierovens maken op 1 juli, foto Patrick Boucneau

brandende papierovens op 1 juli, foto André Smeets
brandende papierovens op 1 juli, foto André Smeets

Naar aanleiding van de activiteit op 1 juli publiceerde nwe ook het boekje dat het resultaat was van ons zoekwerk.

En op 20 en 21 oktober was er tenslotte "Schiele vrigger", een dubbeltentoonstelling in de kerk en de parochiezaal van Schulen.

Dit was het sluitstuk van de festiviteiten van 900 jaar Schulen, nl. twee tentoonstellingen in het kermisweekend van oktober: één over het parochieleven en de kerkschatten in de kerk van Schulen en één over 900 jaar Schulense geschiedenis in de parochiezaal.
Ook de geschiedenis van de Schulense pannenbakkers kwam hier terug aan bod. O.m. met oude registers die we op de activiteit van 1 juli niet konden tonen! We kregen ook enkele interessante stukken van het Loksbergse streekmuseum 'De Reinvoart' om tentoon te stellen (waarvoor dank!).



We kregen in dat jaar hulp en informatie van heel veel mensen. Graag willen we iedereen bedanken die ons tot nu toe op de een of andere manier heeft geholpen om het verhaal over de Schulense pannenbakkers te kunnen vertellen, zowel voor de site, de brochure, als voor onze activiteiten: Anne Milkers, Aimé Vos, Bert Van Doorslaer, Christophe Vanderlinden, de familie Mulkers, de familie Swijsen, de familie Vanaeken, Frans Aerts, Frans Jamar, Jacques Moors, Kris Coemans, Liesbet Aerts, Luc Raymaekers, Ludo Thys, Marcel Derhaeg, Medard Van Acker, Miet Ooms, Nele Rombauts, Patrick Liesenborgs, Paul De Niel, Piet Rymen, Ria Lemmens, Rudo Vanhees, Toon Thijs, Wilfried Ramaekers, Willem Driesen, de inwoners van de Pannestraat en de Reyerstraat… en het gemeentebestuur van Herk-de-Stad.


Tenslotte...
... willen we het verhaal over de Schulense pannen en pannenbakkers graag opdragen aan twee mensen.

Om te beginnen aan Ernest Mulkers die overleed op 28 januari 2007 en met wie we kort voor zijn overlijden nog een afspraak had gemaakt voor een babbel over de Schulense pannenbakkers. Een babbel die jammer genoeg niet meer is doorgegaan…

Ook en vooral aan Bert van Doorslaer die overleed in april 2015. Bert werkte bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, was een autoriteit op het vlak van industrieel erfgoed en meer in het bijzonder van het mijnerfgoed in Limburg. Hij verzorgde talrijke publicaties over dit onderwerp en over andere aspecten van het Limburgse industrieel erfgoed. Bert was ee nfijne collega en hielp ons op weg in onze zoektocht naar de Schulense pannebakkers...


Lees ook:


Inleiding