Steenbakkerij Koolmijn Beringenfiche SB00008  


Steenbakkerij Koolmijn Beringen - 1939


Naam
Steenbakkerij Koolmijn Beringen


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: Koolmijn Beringen
Adres: Koolmijnlaan, 3581 Beringen
Kadasterperceel: -
Co÷rdinaten: 51,0716; 5,22772


Periode
<1910-1925(?)


Eigenaar
Koolmijn Beringen (S.A. des Charbonnages de Beeringen)


Toestand
Gesloopt/verdwenen


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Op het mijnterrein was blijkbaar vanaf 1910 een steenbakkerij gevestigd waar tijdens de beginjaren van de Steenkoolmijn van Beringen de bakstenen werden gebakken die nodig waren voor de verschillende gebouwen van de mijn en voor de woningen op de mijncitÚ. Allicht was dit een tijdelijke steenbakkerij en het is de vraag of er wel permanente gebouwen hebben gestaan. Op de oude prentkaart (verstuurd in 1919) en de oude foto (uit 1914) zijn lange rijen gestapelde ongebakken stenen te zien die liggen te drogen, al dan niet afgedekt door rieten of strooien matten. Arbeiders voeren de stenen aan en af met typische kruiwagens. Op de oude foto is een brandende veldoven te zien, misschien is het een klampoven met vaste buitenmuren. Mannen staan op een afgekoelde uitgebakken oven.

Het is niet duidelijk welke leem of klei als grondstof werd gebruikt. Misschien werd gebruik gemaakt van klei die bij de ontginning ter beschikking kwam.

De eerste activiteiten voor de mijn van Beringen startten reeds voor de Eerste Wereldoorlog, maar het zou tot 1922 duren eer de eerste steenkolen werden opgehaald.

Allicht werden op elke mijnsite in de beginjaren tijdelijk bakstenen gebakken om al de nodige gebouwen te kunnen bouwen. Tenminste als die mogelijkheid er was. De mijn van Winterslag was de enige Kempense koolmijn die na de start van de mijn nog een volwaardige en permanente steenbakkerij oprichtte. In de steenbakkerij van de mijn van Winterslag werd geen klei of leem, maar 'mijnsteen' (schalie) gebruikt. Dat was uniek. De stenen werden overigens ook niet of nauwelijke voor de mijngebouwen zelf gebruikt. De steenbakkerij van de mijn van Winterslag was actief van 1923 tot 1964.
In alle Limburgse mijnen werden voor de versterking van de schachten en gangen volop betonblokken geproduceerd.


Meer foto's
Bronnen
- Koolputterserfgoed, Bert Van Doorslaer, provinciebestuur Limburg, 2002
- Inventaris Onroerend Erfgoed, Koolmijn Beringen
- Erfgoedplus.be, foto afkomstig van de mijn van Beringen, afdruk gemaakt door Bert Van Doorslaer met vermelding 'briqueterie d'argile'
- Website Delcampe