Steenbakkerij Geistingenfiche SB00015  


Steenbakkerij Geistingen


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: -
Adres: Vroenhof, Geistingen / Maasdijk, Ophoven (Kinrooi)
Kadasterperceel: -
Coördinaten: 51,1326; 5,82264


Periode
1845 - +/-1900


Eigenaar
-


Toestand
Gesloopt/verdwenen ('Het Tegelhuisje' zou een overblijfsel zijn voormalige steenbakkerijen)


Beschrijving/informatie/geschiedenis


Deze steenbakkerij of 'briquetterie' is aangeduid op de militaire kaart van 1904. Ook op de kaart van 1873 is er op die plaats al een ontginning zichtbaar. Op de latere kaarten is er niet alleen sprake van de ontginning van klei, maar stilaan ook van een volledige ontgrinding van het gebied. Op de kaarten is mooi te zien hoe de gindwinning het gebied in de loop van de jaren volledig van uitzicht veranderde...

Volgens historische informatie zouden in deze omgeving verschillende brikkenbakkers actief geweest zijn. Het huidige 'Techelhuuske' of 'Tegelhuisje' op de Maasdijk zou hiervan een overblijfsel zijn. Ook deze historische hoeve zou een steenbakkerij zijn geweest. Er werden tichels, tegels, plaveien en pannen of stenen gemaakt en gebakken. Er werd 'getecheld' of 'geticheld'. De ontginning die op de militaire kaart van 1904 is aangeduid ligt wel wat noordelijker dan het 'Tegelhuisje'.

In 1845 was de oorspronkelijke hoeve eigendom van Lambert Rutten, burgemeester van Ophoven (1830-1841). In 1845 bekwam hij een vergunning om een brikkenoven uit te baten. Latere eigenaars van het 'Tegelhuisje' zijn achtereenvolgens de familie Galiart uit Stevensweert, Mathijs Pex-Geurts, Jef Schulpen-Pex en Jan Cuypers-Schulpen, die het in 1971 aan de grindmaatschappijen verkocht die het op hun beurt in de jaren 1970-1980 gebruikten als hun kantoren. Via IML werd het gebouw eigendom van de gemeente Kinrooi en MAREC en nu is het de 'Maasbrasserie 't Tegelhuuske' (volgens sommigen een van de mooiste terrassen van België) en vertrekpunt van de rondvaartboot ‘De Paep van Meinecom’.


Meer foto's
Bronnen
- Uittreksel boek ‘Een beeldige wandeling door tijdloos Geistingen’ (2006) van Gerard Gerits
  (gekregen via Hubert Van Eygen van het gemeentebestuur Kinrooi, waarvoor dank)
- website Maasbrasserie 't Tegelhuuske