Steenbakkerij Membruggenfiche SB00021  


Steenbakkerij Membruggen


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: -
Adres: Dorpsstraat 17, 3770 Membruggen (Riemst)
Kadasterperceel: -
Coördinaten: 50,81176; 5,53202


Periode
1947 - nu


Eigenaar
-


Toestand
Actieve steenbakkerij met ringoven


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Deze steenbakkerij werd opgericht in 1947 toen Emiel Parthoens en zijn broer Adam besloten om bakstenen te gaan produceren. Eerst gebeurde dat in een veldoven. Kort daarna, rond 1960, bouwden ze een ringoven die nu nog altijd in gebruik is. Zo is het een van de weinige steenbakkerijen in Vlaanderen die nog met een ringoven werkt. In Limburg is alleen de ringoven van steenbakkerij Schouterden in Maaseik nog ouder. Die is van 1911 en ook nog in gebruik.

De familie Parthoens ontwikkelde een techniek waarbij de ringovenstenen het uiterlijk hebben van een veldovensteen. Dat doen ze door tussen de lagen gedroogde bakstenen dunne laagjes steenkoolgruis aan te brengen, voor ze de oven ingaan. Zo kunnen ze een type bakstenen produceren dat met een moderne oven niet meer mogelijk is. Dit zorgt voor een assortiment met erg kleurrijke namen: rood genuanceerd, demerbloem veldovensteen ('boerkes'), rood assenkruis en oude Membrugse. Ze worden allemaal met die techniek gebakken in de ringoven. Het is een erg arbeidsintensieve werkwijze, maar levert mooie kleurrijke bakstenen op.

De volle bakstenen worden gemaakt met een eenvoudige strengpers. De stenen worden één voor één gesneden. Vervolgens worden ze verzameld op wagentjes voor de droogoven. Tenslotte worden ze op vuurvaste stenen gestapeld en met een heftruck in de oven gereden. Traditioneel werd de oven met steenkool(gruis) gestookt. Sinds een aantal jaren, in 2006, zijn ze (allicht ook om milieuredenen) omgeschakeld naar aardgas.
Na het bakken worden de stenen met de hand gesorteerd op kleur en kwaliteit.

Er wordt leem gebruikt die op percelen naast het bedrijfsterrein wordt afgegraven. Vervolgens wordt de teeltlaag opnieuw hersteld.

Huidig zaakvoerder Marcella Parthoens leidt het familiebedrijf intussen al dertig jaar in samenwerking met haar twee broers Sylvain en Hubert Parthoens en sinds enkele jaren ook met haar zoon Kristof Hex.

Het familiebedrijf heeft een sympathieke bedrijfsfilm waarin het hele productieproces wordt uitgelegd.

Het bedrijf kan op afspraak bezocht worden.Meer foto's


Bronnen
- Website Steenbakkerijen van Membruggen