Steenbakkerij Wagemansfiche SB00023  


Steenbakkerij Wagemans


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: Werm, het dorp
Adres: Bronstraat 17, 3730 Werm (Hoeselt) > nieuwe lokatie Bovenstraat
Kadasterperceel: A140k, A139h en f
Coördinaten: 50,8324; 5,4763


Periode
1934 - nu


Eigenaar
Familie Wagemans


Toestand
Actieve steenbakkerij


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Steenbakkerij Wagemans produceert al sinds 1934 bakstenen volgens de oude ambachtelijke methode. De bakstenen worden kleinschalig geproduceerd en ter plaatste gebakken in een gestapelde veldoven, gestookt met steenkool. In die zin past de steenbakkerij in feite niet in onze inventaris omdat we ook de historische veldovens zonder vaste oven niet hebben opgenomen. Maar omdat dit over een uniek verhaal gaat en omdat er toch op een vaste lokatie wordt gewerkt met vaste bedrijfsgebouwen, nemen we deze steenbakkerij wel mee in ons overzicht. Het is meteen ook een beetje een eerbetoon al aan die brikkenbakkers die gedurende honderden jaren in Limburg miljoenen bakstenen hebben geproduceerd in hun traditionele veldovens...

Op hun website geeft de familie Wagemans een mooi overzicht van hun productietechniek [website niet meer online - juni 2020].
Er bestaat ook een beknopt bedrijfsfilmpje.

Begin jaren 1990 kwam Ronnie Wagemans meewerken in het bedrijf van zijn vader Theofiel Wagemans. Oorpsronkelijk werken ze in een open loods in het centrum van het dorp Werm. Ze produceren in 1995 ongeveer 600 000 stenen per jaar.

In de milieuvergunning die het bedrijf in 1995 kreeg van de Limburgse bestendige deputatie voor hun lokatie in de Bronstraat, wordt hun productiewijze als volgt omschreven: "Een veldsteenoven bestaat uit lagen stenen en lagen steenkolen, staat onder een afdak en wordt twee à driemaal per jaar maximum gedurende 10 dagen (afhankelijk van de weersomstandigheden) gestookt. Tijdens het bakken wordt deze oven afgeschermd met zeilen ten einde de luchtemissie te beperken. Onder normale omstandigheden vormt de werking van de mechanische uitrusting geen hinder voor de omgeving."

Het bedrijf beschikt (volgens de vergunning) over één steenpers, twee transportbanden, één kleimolen, en zou jaarlijks ongeveer 1 miljoen stenen produceren.

Steenbakkerij Wagemans maakte de laatste jaren vooral gebruik van leem die beschikbaar kwam van allerlei infrastructuurwerken in de omgeving. In het kader van het Vlaamse oppervlaktedelfstoffenplan werd een nieuwe lokatie voorzien aan de rand van het dorp Werm en werd het bedrijf onlangs verhuisd naar landbouwgebied langs de Bovenstraat.


Meer foto's


Bronnen
- Website Steenbakkerij Wagemans [niet meer on-line - juni 2020]
- Artikel op Cobouw.nl; 'In Hoeselt-Werm staat de tijd zestig jaar stil' uit 1995
- 'Van leem tot steen', aankondiging Erfgoeddag 2019 op Faro.be
- Vlaams oppervlaktedelfstoffenplan
- Vlacoro