Steenbakkerij Vandersanden Lanklaarfiche SB00031  


Steenbakkerij Vandersanden Lanklaar


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: -
Adres: Nijverheidslaan 11, 3650 Lanklaar (Dilsen-Stokkem)
Kadasterperceel: -
Coördinaten: 51,0169; 5,7138


Periode
1962 - nu


Eigenaar
Mosabrik nv, later Vandersanden Group nv


Toestand
Actieve steenbakkerij


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Deze steenbakkerij werd in 1962 opgericht als Steenbakkerij Mosabrik (Mosabrik nv). Het bedrijf beschikte over een tunneloven (eerst gestookt met stookolie, later met gas) en een uitgebreide moderne installatie (strengenpers) voor de productie van gevelstenen. De eerste gerant-directeur was de heer Deckers. In 1965 werkten er 11 arbeiders (in een ploegensysteem) en 11 bedienden.

De klei werd per vrachtwagen of per schip aangevoerd van elders in het Maasland, vanuit Duitsland, Frankrijk en zelfs Engeland.

Behalve gevelstenen werden ook geperforeerde snelbouwstenen geproduceerd. Later kwam daar nog een uniek prefabsysteem bij: het MOSA-paneel. Dit was een volledig binnenmuur- of buitenmuurpaneel bestaande uit een geďsoleerde muurplaat en bezet met buitengevelstenen (strippen van 12 mm) mét leidingbuizen. Het paneel had een standaardbreedte van 1,205 m en was beschikbaar in drie hoogtes. Dit prefabsysteem werd wereldwijd verkocht. In feite worden tegenwoordig opnieuw gelijkaardige systemen gemaakt maar dan voor renovatieprojecten.

In de jaren '70 ging het bedrijf failliet en lag het verschillende maanden stil tot het op 1 juli 1979 werd overgenomen door Gyproc nv. Ook Gyproc-Mosabrik bestond maar tot eind 1982. Pas twee jaar later, in 1984, nam Vandersanden het bedrijf over en werd opnieuw opgestart. De fabriek werd in 1994 volledig gemoderniseerd en kreeg twee nieuwe tunnelovens. Momenteel beschikt het bedrijf over 4 ovens, goed voor een productiecapaciteit van ongeveer 100 miljoen stenen per jaar.

De vestiging van Vandersanden in Lanklaar heeft nu ook een eigen toonzaal.

Steenbakkerij Vandersanden heeft een korte bedrijfsfilm over de baksteenproductie. Meer bedrijfsfilms vind je op hun YouTube-pagina.


Meer foto's


Bronnen
- Website Steenbakkerijen Vandersanden
- Informatie Frans Medaer
- 'Van Lankerse brikken, pannen en plevuzen', F. Meijers, 'Lanklaar, het dorp waarin we leven', 2, Geschiedkundige Kring 'De Vreedsel', Lanklaar