Steenbakkerij Denvoz-Michielsfiche SB00034  


Steenbakkerij Denvoz-Michiels


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: -
Adres: Naamsesteenweg, 3800 Sint-Truiden
Kadasterperceel: -
Co÷rdinaten: 50,8059; 5,1816


Periode
<1873 - >1904


Eigenaar
Louis Denvoz-Michiels


Toestand
Gesloopt/verdwenen


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Op de oude militaire kaarten zijn in en rond Sint-Truiden verschillende 'briqueteries' aangeduid. Dit is een van deze steenbakkerijen. De steenbakkerij lag langs de huidige Naamsesteenweg.

Deze steenbakkerij staat als 'briqueterie' aangeduid op de militaire kaarten van 1873 Ún 1904. Ze staat niet op de kaart van 1939. Allicht was de steenbakkerij al eerder actief dan 1873.

In de toelichting bij het geologische kaartblad voor Sint-Truiden uit 1884 wordt vermeld dat de beschikbare leem tussen de Naamse en Tongersesteenweg van zeer goede kwaliteit is en ter plaatse gebruikt word voor baksteenfabricage.

Twee krantenadvertenties uit 1897 uit de Gazette van Sint-Truiden, leveren ons twee namen op. De eerste is die van Cartuyvels ('verkoop van klaver tegenover de oude kareelbakkerij Cartuyvels'), de tweede is die van Louis Denvoz-Michiels die 'schoone en sterke kareelen' verkoopt aan zijn kareelbakkerij 'aan Sint-Pieterskerk'. Een klein zinnetje in een advertentie ('1sten kareeloven voor bij Sint-Pieterskerk') suggereert dat er ook langs de Naamsesteenweg verschillende steenbakkerijen zijn geweest. In dat geval zou het hier om twee verschillende steenbakkerijen kunnen gaan...

Marie Hubert 'Louis' Denvoz (░1854) was in 1889 gehuwd met Marie Gertrude Michiels (░1852). Ze hadden twee dochters.
Louis (of Lodewijk) is bekend als handelaar, jeneverstoker en landbouwer. Hij deed blijkbaar in stoffen en bietenzaad en was dus ook eigenaar van deze steenbakkerij. Allicht had hij andere steenbakkers in dienst.

Meer info vonden we voorlopig niet terug over deze steenbakkerij.


Meer foto's

Bronnen
- Geneanet, stamboom Eric Jeunesse