Steenbakkerij Theodoor Leonard Spaasfiche SB00049  


Steenbakkerij Theodoor Leonard Spaas


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: Nieuw Veldje
Adres: Bosstraat, Hamont (Hamont-Achel)
Kadasterperceel: D110
CoŲrdinaten: 51,2482; 5,5290


Periode
+/-1880?


Eigenaar
Theodoor Leonard Spaas


Toestand
Gesloopt/verdwenen.


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Archiefonderzoek van de heemkundige kring van Hamont leerde dat de families Triki, Bernaerts, Winkels en Spaas zich specialiseerden in het bakken van stenen. Rond 1880 arriveerde Jan Dolders uit Rekem in Hamont, woonde in bij de familie Triki, en leerde een aantal steenbakkers ook pannen bakken.

Een van de grootste afnemers van stenen waren de Zusters Ursulinen die tussen 1839 en circa 1900 niet alleen veel brikken kochten, maar ook heel wat Hamontenaars (o.m. Triki, Schouten en Heinings uit de Varkensbos) vele jaren als metsers bij hen op de stellingen hadden staan.
Ook het nieuwe spoorpersoneel in de stationsbuurt bezorgde de steenbakkers extra werk voor de nieuwe woningen.

Theodoor Michiel Spaas (1843-1928) werkte samen met Cornelius Winckels; eerste steenoven op perceel D272. In 1877 startte Theodoor Michiel Spaas een eigen pannenfabriekje op perceel D120 maar mislukte daar in zijn opzet.

Zijn neef Theodoor Leonard Spaas (1850-1918) (werd hij ook Theodoor Michiel genoemd?) kwam hem ter hulp en richtte later een eigen steenoven op op perceel D110. Allicht huurde hij andere steenbakkers in voor zijn bedrijf. In de bevolkingsregisters vinden we in die tijd ook nog andere steenbakkers, o.m. Andries Geuzens (1845-1925).
Het is niet duidelijk hoe lang de steenbakkerij van Theodoor Leonard Spaas actief was.

Theodoor Leonard Spaas is een zoon van Hendrik Jan Spaas en Francisca Ballings. Hij was van beroep wasbleker en rentenier. Hij was getrouwd met Maria Gertruda Josepha Linders afkomstig uit een rijke Nederlandse familie. Ze hadden samen een zoon, Joseph Alphonsus Henricus Theodorus Spaas.

Zijn vader Hendrik Jan Spaas was de stichter van kaarsenfabriek Spaas. Dit familiebedrijf werd opgericht in 1853. Hendrik Jan Spaas verbouwde de voormalige brouwerij de Posthoorn om tot een wasblekerij. Vandaar ook het symbool van het bedrijf (meer over de geschiedenis van ht bedrijf lees je hier).


Meer foto's


Bronnen
- Stambomen op Geneanet
- Artikel in HAC Weekblad, 27/10/2016
- Artikel Steenbakkerswandeling, 2017, Grevenbroeker Echo, De Goede Stede Hamont
- Informatie Heemkundige Kring 'De Goede Stede Hamont'