home > woord en beeld >

De familie Raymaekers

Henri Raymaekers was waarschijnlijk de laatste Schulense pannenbakker. Hij werd geboren op 4 januari 1866 in Lummen. Hij was gehuwd met Hortence Briers. Ze hadden samen 6 kinderen en woonden in de Pannestraat. De oude ru´ne in de Pannestraat was zijn panoven.

We zochten de persoonsgegevens van de familie Raymaekers op in de on-line registers van het Rijksarchief. Al onze gegevens zijn nu terug te vinden op Geneanet.

Volgens informatie van de familie Raymaekers baatte hij aanvankelijk het pannenbedrijf uit samen met zijn broer Jozef Raymaekers, nadien zou hij alleen verder gewerkt hebben. Jozef is in elk geval zijn jongere broer. We hebben nog nergens kunnen nagaan of deze informatie klopt.

Heel waarschijnlijk namen ze het pannenbedrijf over van de familie Vancosen. De ru´ne van de panoven van Raymaekers in de Pannestraat staat immers op een perceel dat voordien eigendom was van pannenbakker Hendrik Vancosen en van zijn zoon Joannes Vancosen. We weten intussen dat Joannes de broer was van Anne Catherine Vancosen, de grootmoeder van Henri Raymaekers (zie stamboom op Geneanet). Alleen is het onduidelijk of de pannenoven ook nog actief was tussen het overlijden van Joannes Vancosen (+1879) en de overname door Henri Raymaekers (░1866)...


Burgemeester

Net als Jozef Vos was Henri Raymaekers actief in de gemeentepolitiek. Hij werd al in 1907 als gemeenteraadslid verkozen en was burgemeester van 1921 tot 1927. Volgens de gegevens van zijn aanstelling als burgemeester woonde hij al voor 1899 in de gemeente. Allicht begon hij dus ook voor die datum met zijn pannenbedrijf in de Pannestraat.

Tot in 1921 werd in de officiŰle documenten als beroep Ĺtuilierĺ, pannenbakker, vermeld. Daarna staat er enkel nog Ĺlandbouwerĺ genoteerd. Waarschijnlijk stopte hij met pannenbakken in het begin van de jaren 1920. Men zegt dat Henri Raymaekers na de eerste wereldoorlog geen klanten meer had voor zijn traditionele Schulense pannen. Henri Raymaekers stierf op 14 april 1936.

Ru´ne van de laatste Schulense panoven

Ru´ne van de laatste Schulense panoven van de familie Raymaekers in de Pannestraat


Meer info en bronnen:
Lijst van burgemeesters van Schulen op Wikipedia.

Lees ook:


De familie Vancosen

Panovens in oude kaarten

De Schulense pannebakkers rond 1840