Panoven Aen veewijerstraet fiche PWOD005  


Panoven Aen veewijerstraet


Naam
Panoven Aen veewijerstraet (inventarisnummer 5)


Type
Pannenoven


Ligging
Toponiem: Aen veewijerstraet
Adres: Industrieterrein Kanaal Noord, 3960 Bree
Kadasterperceel: kadaster A 192 (oud)
Coördinaten: 51,1469; 5,6134


Periode
<1842 tot 1883 (afbraak)


Eigenaar
Hentjens Gerard, schipper, Bree


Toestand
Gesloopt/verdwenen.


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Beschrijving (bron: W. Driesen):
" Twee ovens waer van eene dienende voor blauwpannen te maken en eene grooten drijkantigen schob. Men werkt er ontrent 20 mael des jaers en maekt iederen keer 8000 pannen. Alles is van ene goede inrigting. "


Er is weinig bekend over deze panoven. We vermoeden echter dat deze de voorloper is van de Pannenfabriek Taxandria van de families Van de Venne en Vandermeulen.

Als de afbeelding in een oude advertentie van J. Van De Venne & Jos. Van Der Meulen een weergave is van de realiteit, dan komt het bedrijfsgebouw vrij goed overeen met de vorm van het gebouw van de Panoven Aen veewijerstraet (Nr. 5), in 1842 eigendom van de familie Hentjens. De bekende Pannenfabriek J. Van De Venne & Jos. Van Der Meulen, later Pannenfabriek Taxandria, lag wat verder en aan de overkant van het kanaal. Het zou betekenen dat deze panoven werd overnomen en dat korte tijd later een nieuw bedrijfsgebouw werd gebouwd aan de andere kant van het kanaal. Op de afbeelding is overigens ook een (trek)schuit en een stoomschip op de Zuid-Willemsvaart afgebeeld en vermoedelijk dateert de advertentie van voor 1900...

Op 15 mei 1879 wordt de pannenfabriek van de familie Hentjens openbaar verkocht. Eigenaar Gerard Hentjes is dan ongeveer 80 jaar oud. Misschien werd de panoven op dat moment eigendom van de families Van de Venne en Vandermeulen en ontstond zo Pannenfabriek Taxandria...

Gerard Hentjens werd geboren op op 4 juli 1799 in Lanaken, hij overleed op 8 mei 1883 in Bocholt. Hij was getrouwd met Christina Elisabeth Willems (1806-1869). Samen hadden ze 12 kinderen. Eén van zijn dochters, nl. Cornelia Hentjens trouwt met Frans Martens, een van de grondleggers van Brouwerij Martens uit Bocholt.

Er bestaan heel wat oude prentkaarten van de havenkom in Bree, er is erchter geen enkele waarop met zekerheid de pannenfabriek herkenbaar is. In dezelfde omgeving lag o.a. ook nog een suikerfabriek en een margarinefabriek.


Meer foto's


Bronnen
- De pannebakkerijen in Limburg, 1941-1844', W. Driesen, Volkskunde, nr. 3 (1981), p. 215-239.
- Geneanet, de bevolking van Bree van 1797 tot 1912 door Louis Schepers
- Geschiedenis van de Bouwerij Martens