Steenbakkerij Nelissenfiche SB00028  


Steenbakkerij Nelissen


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: -
Adres: Kiezelweg 458-460, Kesselt (Lanaken)
Kadasterperceel: C, nrs. 665p, 665l, 664b, 710, 709a
CoŲrdinaten: 50,8118; 5,5320


Periode
1921 - nu


Eigenaar
Nelissen Industries nv


Toestand
Actieve steenbakkerij


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Deze steenbakkerij werd opgericht in 1921 door Alfons Nelissen op het plateau van Kesselt. Op deze locatie is de noodzakelijke leem (lŲss) overvloedig aanwezig. Al in de beginperiode beschikt het bedrijf over een ringoven.

De ontstaansgeschiedenis van Steenbakkerij Nelissen is blijkbaar interessanter dan wat er zo beknopt op de website van het bedrijf wordt vermeld. Alfons Nelissen en Jaak Vandersanden (en nog twee andere familieleden) beginnen in 1921 een steenbakkerij op de gronden van hun gezamenlijke schoonvader Haesen in Kesselt. Jaak Vandersanden is inderdaad de oprichter van Steenbakkerij Vandersanden. Al in 1925 gaan hun wegen uit elkaar en begint Jaak Vandersanden een eigen steenbakkerij in Spouwen. Er is dus een historische band tussen beide bekende steenbakkersfamilies!

In 1937 richt de familie Nelissen een tweede fabriek op in Tienen. In Tienen is er leem van dezelfde kwaliteit beschikbaar als in Kesselt. Blijkbaar is er op dat moment in die regio veel vraag naar bakstenen. In 1982 wordt deze vestiging uiteindelijk gesloten.

In de jaren '60 maakt de oude ringoven plaats voor de eerste tunneloven. Er wordt in die periode ook een tunneldroger gebouwd. De automatisering gaat steeds verder. Er worden zgn. handvormmachines ontwikkeld, die de bewegingen van de steenvormers nabootsen.

In 1988 installeren ze een tweede tunneloven. Deze enorme oven is ruim 100 meter lang en 7 meter breed. Er onstaat ook een nieuwe vennootschap: Nelissen Industries nv. De productie van steenbakkerij Nelissen verdubbelt tot ongeveer 50 miljoen handvormstenen per jaar.

In 1993 investeert het bedrijf opnieuw: een nieuwe oven, drogerijen, zetmachine, inpakinstallatie. De productie stijgt verder naar 100 miljoen bakstenen per jaar. De fabriek beschikt zo over vier tunnelovens aangesloten op ťťn centrale schoorsteen.

Recent, in 2014 neemt de vierde generatie de fakkel over: Gaston Nelissen, Guido Gevers en Gisela Gevers dragen het bedrijf over aan Carlos Jorissen, Joeri Gevers en Burt Nelissen. Carlos Jorissen en Joeri Gevers nemen het commerciŽle management van Nelissen Steenfabrieken voor hun rekening. Het operationele management komt in handen van Burt Nelissen. In 2019 volgen opnieuw uitgebreide investeringen en aanpassingen aan het bedrijf: een nieuwe productiemachine en nieuwe droogkamers; een uitbreiding van de inpakinstallatie en een opvallende nieuwbouw voor de burelen en showroom. Ze hebben nu een productiecapaciteit van 160 miljoen stenen per jaar. De bakstenen van Nelissen vinden hun weg naar meer dan 20 landen. Belangrijke afzetgebieden zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, ItaliŽ, Zweden en zelfs Japan. Het bedrijf heeft vestigingen in Marche-en-Famenne (B), Nederland en Frankrijk.

Steenbakkerij Nelissen heeft een korte bedrijfsfilm over de geschiedenis van het bedrijf met interessante historische beelden. Meer bedrijfsfilms vind je op hun YouTube-pagina.


Meer foto'sBronnen
- Website Steenbakkerijen Nelissen
- Artikel 'Baksteen in de maag. Over De Grenzen: Nelissen Steenfabrieken', 2018, nr. 26, Sterck Magazine
- Artikel 'Vierde generatie investeert 10 miljoen bij Steenfabrieken Nelissen', 11 januari 2014, Het Belang van Limburg
- Artikel 'Schoonzonen aan de macht - familie Vandersanden', 11 januari 2003, Het Belang van Limburg