Steenbakkerij Wienerberger Tessenderlofiche SB00029  


Steenbakkerij Wienerberger Tessenderlo


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: -
Adres: Wienerberger Tessenderlo, Havenlaan 10, 3980 Tessenderlo
Kadasterperceel: -
CoŲrdinaten: 51,0662; 5,1603


Periode
1980-nu


Eigenaar
Wienerberger BelgiŽ


Toestand
Actieve steenbakkerij


Beschrijving/informatie/geschiedenis

De steenbakkerij Wienerberger in Tessenderlo werd oorspronkelijk in 1980 opgericht als Poro Plus door steenbakkersfamilie Heylen.

In 1993 neemt het bedrijf Desimpel verschillende steenbakkerijen over waaronder ook de groep Heylen. Daatoe behoort ook de steenbakkerij Poro Plus in Tessenderlo. Meteen verkoopt Desimpel Poro Plus door aan concurrent Koramic (Terca). De steenbakkerij werkt vanaf dan onder de naam Terca Tessenderlo.

In 2001 wordt Desimpel (waartoe steenbakkerij Heylen behoort) een onderdeel van de multinational Wienerberger. In 2003 wordt ook Koramic, en dus de steenbakkerij in Tessenderlo door Wienerberger overgenomen. In 2006 verdwijnt ook de naam Terca Tessenderlo.

Wienerberger BelgiŽ maakt deel uit van de internationale Wienerberger groep. Het bedrijf werd opgericht in Wenen in het jaar 1819. Intussen is de groep uitgegroeid tot ťťn van de grootste baksteenproducenten ter wereld met ook een sterke positie in de productie van kleidakpannen. De Wienerberger groep is actief aanwezig in 30 landen en stelt in 203 fabrieken circa 14000 werknemers te werk.

In 2009 heeft het bedrijf in Tessenderlo een productie van 127 750 ton. Momenteel worden nog steeds enkel snelbouwstenen geproduceerd onder de merknamen Porotherm Powerbrick, Porotherm Thermobrick, Porotherm Rendement Plus en Climabrick. De fabriek beschikt over een droogoven en een tunneloven. De klei (leem) wordt van elders aangevoerd.


Meer foto's


Bronnen
- Website Wienerberger
- Website Steenbakkerijen Heylen