Steenbakkerij Vandersandenfiche SB00031  


Steenbakkerij Vandersanden


Type
Steenbakkerij


Ligging
Toponiem: -
Adres: Riemsterweg 300, 3740 Spouwen (Bilzen)
Kadasterperceel: -
Coördinaten: 50,8394; 5,5520


Periode
1925 - nu


Eigenaar
Vandersanden steenfabrieken NV


Toestand
Actieve steenbakkerij


Beschrijving/informatie/geschiedenis

Deze steenbakkerij werd opgericht in 1925 door Jaak (Jacques) Vandersanden in Kleine-Spouwen. De ontstaansgeschiedenis van deze steenbakkerij is interessanter dan wat er beknopt op de website van het bedrijf wordt vermeld. Jaak Vandersanden en Alfons Nelissen (en nog twee andere familieleden) beginnen in 1921 een steenbakkerij op de gronden van hun gezamenlijke schoonvader Haesen in Kesselt. Alfons Nelissen is inderdaad de oprichter van Steenbakkerij Nelissen. Al in 1925 gaan hun wegen uit elkaar en begint Jaak Vandersanden, samen met zijn broer Jozef en schoonbroer Constant Cox, een eigen steenbakkerij in Spouwen. Er is dus een historische band tussen beide bekende steenbakkersfamilies!

Jaak was de zoon van Jan Vandersanden uit Kessenich. Jan was landbouwer, had een winkel en café, was gemeentesecretaris én steenbakker! Jaak Vandersanden had zeven kinderen, van wie Constant, Jean en Raymond in het bedrijf actief waren. In 1970 werd beslist dat de tak van Constant het bedrijf verder zou beheren. De volgende generatie bestond uit de drie schoonzonen van Constant, nl. Guy Wauters, Camille Vanpee en Jean-Pierre Wuytack, de huidige CEO van Vandersanden.

Jaak Vandersanden begint dus in 1925 zijn kleine steenbakkerij in Spouwen met een veldoven en een veldpers. De ringoven wordt gebouwd in 1928. De oude schoorsteen op het bedrijfsterrein dateert ook van toen. Jaaks zoon Constant vervangt de oude oven in 1953 door een Hoffman kameroven.

Een tweede steenfabriek met de eerste tunneloven opent in 1962. Er komt een fabriek bij in Veldwezelt. Deze sluit in 1987 en wordt vervangen door een derde hypermoderne fabriek in Spouwen. Het bedrijf neemt in die periode ook Seenfabrieken Euceram in Hekelgem en Mosabrik in Lanklaar over. In 1994 is de fabriek in Lanklaar volledig gemoderniseerd en in capaciteit verdubbeld met 2 extra ovens.

In 1995 worden de twee bestaande fabrieken in Spouwen vervangen door een tweede grote moderne fabriek. Deze nieuwe fabriek verdubbelt de productiecapaciteit tot 100 miljoen stenen per jaar. Men bouwt een WKK-installatie en alle fabrieksschouwen krijgen nieuwe rookgasfilters. Begin 2000 bouwt het bedrijf in Spouwen en Lanklaar nieuwe burelen met toonzaal.

In 2001 volgt de overname van de Nederlandse steenfabriek Duijs in Hedikhuizen en zo de oprichting van Huwa-Vandersanden. Deze joint venture met Huwa Baksteen beheert drie fabriekseenheden in Hedikhuizen, Spijk en Angeren. In 2006 start de bouw van een nieuwe ultramoderne productie-eenheid in Hedikhuizen met een productiecapaciteit van 75 miljoen stenen per jaar. In 2007 stopt de samenwerking met Huwa, waarbij Vandersanden twee van de drie fabrieken in Nederland overneemt. De gevelbakstenen gaan verder onder de naam Vandersanden. Voor de straatbakstenen blijft de merknaam Huwa voortbestaan. Eind 2011 sluit de vestiging in Hekelgem.

Vandersanden Group blijft door internationale overnames, o.m. in Engeland, verder groeien en wordt zo het grootste baksteen producerende familiebedrijf in Europa met ongeveer 600 werknemers.

In 2017 neemt Vandersanden Group de start-up Joseph Bricks uit Maasmechelen over. Zo voegt Vandersanden ook de productie van geperste baksteenstrips toe aan het assortiment. Joseph Bricks werd opgericht door Wim Heylen (zoon van Joseph Heylen, stichter van de voormalige steenbakkerij Heylen in Veldwezelt) en Matthieu van den Berg (ex-Wienerberger).

De leem voor de baksteenproductie komt hoofdzakelijk uit de directe omgeving. Vandersanden beschikt over een groeve in het zuiden van de gemeente Lanaken op ongeveer 7 km van de steenbakkerij. Verder wordt gebruik gemaakt van leem die vrijkomt bij de bouw van woningen of bij infrastructuurwerken. Daarnaast wordt omwille van het brede assortiment ook klei ingevoerd, o.a. uit de Westerwald regio in Duitsland.

Steenbakkerij Vandersanden heeft een korte bedrijfsfilm over de baksteenproductie. Meer bedrijfsfilms vind je op hun YouTube-pagina.


Meer foto's
Bronnen
- Website Steenbakkerijen Vandersanden
- Artikel 'Steenfabriek Vandersanden Kleine-Spouwen nam nieuwe tunneloven in gebruik', 2 mei 1962, Het Belang van Limburg
- Artikel 'Schoonzonen aan de macht - familie Vandersanden', 11 januari 2003, Het Belang van Limburg