home > woord en beeld >

Werken in de panoven in Loksbergen

Het werk in een pannenfabriek was hard. Pannenbakken was seizoensarbeid. In principe werd er in het najaar of in de lente klei uitgegraven, in het latere voorjaar werden de pannen gemaakt en te drogen gelegd in de droogloodsen en vervolgens, in de zomer en herfst, werd gebakken.

In het boek 'Dat bestond vroeger niet, getuigenissen over het dagelijkse leven in Limburg, 1900-1940' vonden we een getuigenis van iemand die in de jaren '20-'30 van de vorige eeuw in de panoven van Loksbergen werkte.


getuigenis

mal


In de tekst wordt verwezen naar de eigenaar van de pannenfabriek, Modest Jorissen, hij was inderdaad lang burgemeester van Loksbergen, zelfs tot aan de fusie van gemeente Loksbergen met Halen in 1964!

Modest (15 maart 1887 - 10 augustus 1970) was de zoon van François Jorissen. Na het overlijden van François, hertrouwde zijn moeder en werd de pannenbakkerij (even?) hernoemd naar zijn stiefvader Thielens. Modest Jorissen werd daarna zelf eigenaar van de pannenbakkerij. De pannenbakkerij was actief tot in de jaren '50 van vorige eeuw.


Meer info:
- Boek 'Dat bestond vroeger niet, getuigenissen over het dagelijkse leven in Limburg, 1900-1940', provincie Limburg.
- Info over Modest Jorissen op Wikipedia.

Lees ook:


Panoven Jorissen in Loksbergen

Panoven Coeckelberghs in Loksbergen

Lowie Borgers werkte in de panoven